Javascript Callback Fonksiyon Kullanımı

Javascript Callback Fonksiyon Kullanımı

Hepinize merhaba dostlarım :). Bu yazımda sizlere javascript programlama dilinde çoğu zaman kullanılan, işimize oldukça yarayan callback fonksiyonlar dan bahsedeceğim. İlk defa duymuş olanlarınız vardır veya biraz aşina olanlarınız vardır :). Olsun ben yine de bu konuya değinip bilmeyenler için bir yol gösterici olmaya, bilenler için de bir pekiştirme yapmasını sağlamaya çalışmak istiyorum. Gelin öncelikle callback fonksiyon nedir ona bir bakalım derim.

CallBack Fonksiyon Nedir ?

Evet gelelim callback fonksiyonun tanımına :). Dostlarım callback fonksiyon a bakacak olursak bunun çalışma mantığı tamamen şu şekildedir: Bir fonksiyona parametre atarız ve o fonksiyondan sonra başka bir fonksiyonun çalışması gerçekleşir. İşte bu yapı callback fonksiyon olarak geçer. Asenkron bir çalışma yapısı vardır ve bu asenkron yapı da şudur. Bir işlem gerçekleşirken o işlemden sonraki adımların aksamaması gerektiği durumlarda bu yapıyı kullanmamız gerekir.

CallBack Fonksiyon Oluşturma ve Kullanma

Örneğin internet ortamında bir işlem yaptırırken diğer işlemlerin aksamamasını istiyorsak bu callback fonksiyonları rahatlıkla kullanabiliriz. Gelin örnek olarak bir callback fonksiyon oluşturalım. Öncelikle sayının tek veya çift olduğunu analiz eden bir fonksiyon yazalım

function sayi(sayi,callback){
  if(sayi%2==0){
    callback("Sayı Çift");
  }
  else{
    callback("Sayı Tek");
  }
}

şeklinde kodumuzu yazdık. Burada gözünüze callback() methodu çarpmıştır. Adım adım gidelim dostlarım. Öncelikle bu fonksiyonumuza iki adet parametre geldi. Birincisi bizim göndermiş olduğumuz sayı, diğeri ise geriye dönüp başka bir fonksiyonu çalıştıracak olan bir method :). Bu kısma kadar tamamız. Örnek olarak 7 sayısını gönderirsek bu fonksiyonumuza 7 sayısı gelecek ve tek çift analizi yapılacak. 7 sayısı da haliyle tek sayı olduğuna göre else bloğunun altındaki kodlarımız çalışacak ve callback fonksiyonumuz ile geriye çağrılacak olan fonksiyonumuza "Sayı Tek" şeklinde bir sonuç gönderilecektir. Zihninizde bu yapı biraz karmaşıklaşmıştır şimdi. Hiç gözünüz korkmasın dostlarım. Şimdi bu fonksiyonu çağıran ve geri dönen değeri de bir fonksiyona atan işlemi yani callback fonksiyon kullanımının diğer aşamasına geçişimizi yapalım

var deger = 7;
sayi(deger,function(deger){
  alert(deger);
});

// Ekran Çıktısı:   "Sayı Tek"

şeklinde kodumuzu yazdık dostlarım. Burada biz dedik ki: "7 değerini   sayi() isimli fonksiyona gönder, gelen callback sonucunu ise ikinci değer olan function(deger){} fonksiyonuna aktar :)". Yazımın baş kısımlarında da dediğim gibi geri dönen değeri bir başka fonksiyona aktardık. Sonuç bize sayımızın tek veya çift olduğu şeklinde gelecektir. Biz de bu sonucu ekranımıza alert() methodu ile bastırdık. 


Evet dostlarım :). Bu yazımda sizlere callback fonksiyonun ne olduğundan, hangi durumlarda kullanılacağından ve callback fonksiyonlar ile ilgili bir örnek yaparak dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuşumdur.Eksik veya hatalı bir kısım var ise yazı içerisinde iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz. Başlarda biraz zor veya karmaşık gelebilir anlıyorum. Bu durumda benim yazılarımın altında bahsettiğim gibi "İstikrarlı ve Azimli Çalışmalı, Bolca Pratik Yapmalısınız :)". Bu dediğimi hayat felsefeniz yaptığınız sürece başarı sizin için kaçınılmaz olacaktır :).

Hayallerinizi gerçekleştirmeniz ve güzel yerlere gelmeniz dileklerimle... İyi çalışmalar dilerim :)

Muhammed Fatih BAĞCIVAN
Yazar Hakkında

Kendi Halinde Bir Backend Developer

Önceki YazıNode.js Yargs Modülü Kullanımı
Sonraki YazıNode.js Validation Kullanımı
Yorumlar (0)
Bu Yazıya Ait Hiçbir Yorum Bulunamadı (veya admin onaylamadı). İlk Yorum Yapan Sen Ol
Yorum Yapabilirsiniz